Bladbeden bliver af nogle fremhævet som en af de sundeste grøntsager overhovedet – den har et højt indhold af A- og K-vitamin, indeholder mineraler og kostfibre og en hel del antioxidanter.

Bladbede hedder mangold på mange germanske sprog. Det er en kort form af det tyske Mangelwürtzel, fællesbetegnelsen for de grøntsager – rødbeder og sukkerroer – der var tilgængelige i mangelperioden, før de friske, nye grøntsager er kommet, mens vi stadig kæmper med bløde løg og kartofler og gulerødder, der spirer, så snart man vender ryggen til.

Bladbeden er tæt beslægtet med rødbede og roe – de har fælles ophav i strandbeden. Rødbeden er fremavlet for rodens skyld – men hos bladbeden er det bladene og stænglerne, der er hovedattraktionen.

Bladbeden er en af de ældst kendte grøntsager i middelhavskøkkenet – den blev efter sigende dyrket i de hængende haver i Babylon, og indgår i det sicilianske køkken, der er et af de ældst kendte køkkener med knopskydninger i det græske, mellemøstlige og italienske køkken. Faktisk er bladbedens latinske navn Beta vulgaris supsp cicla – hvor cicla betyder fra Sicilien, præcis som dens arabiske navn, alsaql.

Der er en smule mangel over dette kolde forår og denne kolde forsommer, men nu har vi i det mindste bladbedens farver at varme os ved. Det er et tilbud, vi ikke kan sige nej til: Bladbeden kan noget: ikke alene er den farvestrålende og velsmagende – den har en fyldigere og mere nøddeagtig smag end spinaten, som den er en glimrende stand in for.

Der er utallige måder at bruge bladbede – italienerne, som kalder bladbede for bietola – har en forrygende dessert-tærte med parmesanost og pinjekerner, men skal det gå lidt hurtigt, er den mest enkle måde at tilberede bladbeden på at sautere den i olie, sammen med hvidløg og et nip chiliflager, og så slutte af med et skvis citronsaft.

Den enkle, sauterede bladbede, kan få et notch op ved at tilsætte kogte bælgfrugter – grønne linser, kikærter eller hvide bønner er de tre mest oplagte valg – så kan den serveres som frokostret med et par spåner fast ost på toppen, godt brød og olivenolie til at dryppe over.

Skal der kød på bordet, er lam og bladbede en lige så god kombination som lam og spinat – og det kan gøres ret så enkelt, marokkansk og varmt krydret i en enkelt, opvaskbesparende sauterpande, lige til den kolde forsommeraften:

Skær lammekød i tern, hak løg og hvidløg, rib bladbederne, riv bladene i grove stykker og hak stilkene. Krydr lammekødet med salt og peber og brun det i olien. Skru lidt ned for varmen og tilsæt løg, hvidløg, krydderier og bladbedestilke. Skal det få den helt rigtige smag, bruger du hele krydderier, og ‘brænder’ spidskommen og korianderfrø af på en varm pande inden du mortrer dem og kommer dem i retten. Lad det simre lidt og tilsæt så fond og rosiner. Småputrer 5-10 minutter inden bede-bladene i grove stykker tilsættes, og det hele serveres, drysset med pinjekerner (dem kan du også med fordel give en hurtig tur på en varm pande).