Gå til indholdet

Toftegårds Plads 6, 2500 Valby | bisgaard@bisgaardsbutik.dk | +45 4055 0804

Bisgaards Butik
  • Lokale specialiteter
  • Blog
  • Instagram
  • Kalender
  • Webshop
    • Grønt
    • Øl
    • Kurv
    • Konto
Bisgaards Butik
  • Lokale specialiteter
  • Blog
  • Instagram
  • Kalender
  • Webshop
    • Grønt
    • Øl
    • Kurv
    • Konto

Instagram

Amerikansk: pattypan, fransk: pattison - ordene er Amerikansk: pattypan, fransk: pattison - ordene er beslægtet, og  betyder tærteform... Men kald den bare UFO.

Det er en mildt smagende sommersquash, som ikke skal skrælles før brug.

Her skåret i tern, vendt med olivenolie, skalotte i tynde skiver, salt, peber og krydderurt efter smag, fx salvie eller timian.

Bag ved 200° til mør, vens rundt undervejs, og server fx til et stykke laks.
Skal du have pickles? Skal du have pickles?
Den rigtig frodige (sen)sommerfølelse - i ved, de Den rigtig frodige (sen)sommerfølelse - i ved, den, hvor det bare vælter frem med dejlige råvarer, og man har lyst til at lave mad hele tiden - har ladet vente på sig i år. men nu er der for alvor lækkerier på vej. Gulerødderne er der, og her er artiskokkerne og de lange løg ... Du kan finde en lille smøre om artiskokker, inklusive tips til tilberedning på hjemmesiden - se link foroven. Vi ses i morgen på Sankt Jakobs Plads!
Fordi det juli og alle er på ferie, er der ikke g Fordi det juli og alle er på ferie, er der ikke grønt i Valby i dag. Men vi ses selvfølgelig i morgen 10-15 på Sankt Jakobs Plads!
Sådan nogen små rødder skal bare komme her! Ind Sådan nogen små rødder skal bare komme her! Indtil kl 15 på Sankt Jakobs Plads.
Sommerlig frikadelle - gedekød fra @copenhagengoa Sommerlig frikadelle - gedekød fra @copenhagengoatmilk, solist-kartofler fra @birkemosegaard, knust med smør og olivenolie, og en sprød salat af glaskål, fennikel, forårsløg og koriander, denne gang fra @svanholmgods, iklædt en frisk dressing af olivenolie og citronsaft. Toftegårds Plads Fredag 14-17 og @bondensmarkedikbh på Sankt Jakobs Plads lørdag 10-15.
Kartoffelmadder! Spises bedst i perioden begyndels Kartoffelmadder! Spises bedst i perioden begyndelsen af juni-begyndelsen af september, mens kartoflerne endnu er nye. Der er mange muligheder - mayo, purløg og salt er den enkleste, men kartofler går fint med sild eller som her med tomat - og på næste billede den gode spegepølse fra Landlyst (som du finder på @bondensmarkedikbh).

Det er ikke mere end knap 200 år siden, kartoflerne fandt vej til vores bord. Kartofler (og tomater med, for den sags skyld), hører til natskyggefamilien, som er notorisk giftig (og alt andet end kartoflens rodknolde skal man holde sig fra at spise).

Kartoflen (og tomaten) blev i folketroen koblet sammen med et tredje familiemedlem, alrunerod, som kunne bruges i alskens besværgelser og medicinske sammenhænge - især hvis den var høstet ved fuldmåne på galgebakken, under en nyligt hængt.

En af dem, der gjorde kartoflen populær i Europa, og først i Frankrig, var agronomen Antoine Parmentier, som i 1779 beskrev kartoflen - og bl.a. narrede le peuple til at spise kartofler ved at sprede rygter om at de var forbeholdt adlen og på skrømt sætte vagter om markerne, så le peuple om natten brød ind og stjal de dyrebare jordæbler.

Parmentier fik en suppe, en potage, opkaldt efter sig. Men den kan man ikke lave med nye kartofler - og Danmark er et af de få lande med et quasireligiøst forhold til nye kartofler.
Lige nu: jordbær fra @klippingegaardstevns på To Lige nu: jordbær fra @klippingegaardstevns på Toftegårds Plads. De smager som hjemme hos mormor, er vi enige om...
Så er der fennikel! På linket i biografien kan d Så er der fennikel! På linket i biografien kan du finde ideer til at bruge fennikel i køkkenet – og så ses vi på Toftegårds Plads fra 14-17 i morgen og på Bondens Marked på Sankt Jakobs Plads lørdag fra 10-15.
Solist fra @svanholmgods. Gnid rene, kog i saltet Solist fra @svanholmgods. Gnid rene, kog i saltet vand i fem minutter, sluk for varmen, lad trække i ti. Og så bare en klat smør, tak. Toftegårds Plads til 17 og @bondensmarkedikbh i morgen 10-15.
Fik jeg sagt, at der er kommet godter fra @brygbry Fik jeg sagt, at der er kommet godter fra @brygbrygbryg? Nå ikke? Men der er altså kommet godter fra @brygbrygbryg - fra venstre er det Alpin, en in-your-face sour helt uden dikkedarer. Dejlig syre, lige til at køre ind i stedet for proseccoen. Så er det Alpin Barrel Aged, samme øl der har ligget 15 måneder på egetræ. Fyldigere, mere rund, og med noter af eg i næse og mund. Til sidst er det Apricote d'Or, med alle de dikkedarer, man næsten kan forestille sig - udgangspunktet er samme sour, men den er blandet 50/50 med cider fra Decideret, og lagret på spanske abrikoser. Frugt, sødme, syre og charme på flaske. Der er stadig lidt smagsprøver på Toftegårds Plads.
Disse fantastiske beder – en af de ældste grøn Disse fantastiske beder – en af de ældste grøntsager i den europæiske madkultur overhovedet. Her i Norden har vi spist rødderne og i Syden har man dyrket bladene. Gå ikke glip af en af de dejligste bladgrøntsager overhovedet – læs mere og se opskrifter i linket i biografien.
»Lykke i kæften« skriver @katrineklinken (som j »Lykke i kæften« skriver @katrineklinken (som jeg har lånt billedet fra) om de fantastiske allians-kartofler fra @birkemosegaard – og hun har ganske ret.

Fuld af smag og fast i konsistensen er den perfekt til kartoffelsalat, off-season kartoffelmaden eller bare den kogte kartoffel med det grønne drys.

Det handler om at få det bedste ud af de gamle kartofler mens vi venter på de nye, så hvorfor ikke lave pommes frites af de store elfe-kartofler, ligeledes fra Birkemosegaard.

Kartofler skrælles, skæres i stave og lægges i koldt vand 20 minutter (skift vand tre-fire gange) for at skylle stivelse væk og undgå, at kartoflerne klistrer sammen.

Kartoffelstavene tørres grundigt, lægges i gryde og overhældes med rigelig kold olie. Skru helt op for blusset, og når det koger lystigt, skru så ned igen, til det simrer – præcis som når du koger kartofler.

Efter 15-17 minutter, når fritterne har fået lidt farve i kinderne, skruer du helt op igen, til de er brune og sprøde. Tag dem op med en sigte, lad dem dryppe af på fedtsugende papir, drys med salt og guf løs.

Der er selvfølgelig også asparges og salat... Toftegårds Plads til 17 og @bondensmarkedikbh i morgen 10-15.
Rabarber er en grøntsag, forklædt som frugt! I r Rabarber er en grøntsag, forklædt som frugt! I rabarberens kølige hjemegne i Kina og Sibirien anvendes den til salte retter, gerne i wokken. Rabarber er fin til at modvirke fedtet fra makreller eller svinekød, her i den tidlige grillsæson. En enkel chutney - kogt af skalotteløg, rabarber, muscovadosukker og vinaigre - er fin som dyppesauce. 

Rabarberen har været kendt i et par tusind år, i Europa siden 1700-tallet. Roden var hovedingrediens i en udreninsningskur for rige englændere i begyndelsen af 1800-tallet. Hvis man vil udrenses, er det sjovest med rabarbersnaps hvor det er roden, man bruger, som det fremgår af den noget prosaiske opskrift fra Holger M. Rasmussens »Brændevinsgrisen«. 

Det er faktisk først efter slutningen af 1800-tallet, rabarberen er blevet populær i dessertkøkkenet - der kom nye sorter med et (tro det eller lad være) højere sukkerindhold i stænglerne, og samtidig blev sukker lettere tilgængeligt. Rabarberens popularitet toppede i mellemkrigstiden. Udtrykket »rabarberkvarter« stammer fra en tid, hvor husholdninger med få penge men mange børn kunne dyrke deres egne rabarber i bykvartererne - og min afdøde faster med ambitioner i ascendanten pure nægtede at spise rabarbergrød, fordi det var »fattigmandskost«.

Den iranske khoresh rivas er et godt sted at starte, hvis man vil prøve rabarber i en salt ret: brun lammekød i tern, brun løg i samme fedtstof, lad kød og løg simre små to timer med gurkemeje, tomatkoncentrat og vand, så det næsten dækker, tilsæt så rigeligt med persille og mynte - og ti minutter før det er færdigt rabarber, skåret i mundrette bidder. Serveres med ris. Du kan finde en mere præcis opskrift i linket i profilen.

Ellers har dessertkøkkenet myriader af opskrifter: jeg tyr tit til den enkleste af dem alle - skær rabarber i bidder, vend med sukker og vanilje, sæt det i ovnen ved 150° til rabarberen er mør. Server med vaniljeis eller flødeskum.

Og så lige den med oxalsyren: ja, rabarber indeholder oxalsyre. Men i de mængder, vi spiser dem, og så længe vi kun spiser stilkene, har det ingen større betydning. Men lad være med at spise bladene. De indeholder nemlig rigtig meget oxalsyre!

Toftegårds Plads i dag 14-17, Bondens
Den kiedsom Vinter gik sin Gang... Toftegårds Pla Den kiedsom Vinter gik sin Gang... Toftegårds Plads i dag til 17 og Bondens Marked på Sankt Jakobs Plads i morgen fra 10-15.
Her deles vandene! Asiatisk persille - eller koria Her deles vandene! Asiatisk persille - eller koriander, som den kaldes nu til dags - er beslægtet med persille, men persillen milde og fine urtesmag, er her suppleret med kraftige citrusnoter og noget, som for en vis procentdel af befolkningen, udtrykt med Obelixsk væmmelse, »SMAGER AF SÆVE!«.

 »Noget« er aldehyder, og procentdelen ligger mellem 3 og 14, lavest i de regioner, hvor koriander indgår i daglige retter. Den gode nyhed er, at man kan lære at spise koriander - det er en genetisk faktor, der rent faktisk kan overrules, som man siger.

Her først på sæsonen er koriander fin til grønt drys, men når den bliver lidt større og mere grov, skal du kaste dig ud i den yemenitiske pesto, szug, som består af to bundter koriander og et bundt bredbladet persille, blendet med olivenolie, citronsaft, spidskommen, hvidløg og friske chilier. Den er fortryllende til grillede grøntsager - ja, faktisk til alt grillet.

@bondensmarkedikbh i morgen fra 10-15.
Hård lillefredag? Stram knold i nakken? Løsninge Hård lillefredag? Stram knold i nakken? Løsningen er en grillet croissant med ost og pølse og sort kaffe... Der er også frisk limonade og sandwich med pølse og salat. Selvfølgelig tallerkenservering. I din tilstand skal du sidde ned og spise.
Dagens kræs: toast med ciabatta fra @voresbroed, Dagens kræs: toast med ciabatta fra @voresbroed, fennikelpølse og Thise Fyrtårn courtesy Valby Ostelager, salat af asiatiske salater fra @svanholmgods - og som sidecar en frisklavet lemonade.
Det grønnes så småt! I denne uge er der persill Det grønnes så småt! I denne uge er der persille fra Birkemosegaard - både den krusede og den bredbladede. Persillesmagen kommer, som i så mange andre urter, fra en gruppe stoffer, der kaldes terpener. 

I tilfældet persille er det mentathrien, der giver den urtede og friske smag, der passer til stort set alt. 

Den krusede og den bredbladede smager som sådan ens, dog med det lille kuriosum, at mens den bredbladede bliver lidt træagtig og tør, og får mindre smæk på smagen jo ældre den bliver, kommer smagen omvendt endnu mere tydeligt frem i den krusede, jo ældre den bliver. 

Den bredbladede har typisk været mest populær i Centraleuropa og Mellemøsten, hvor persillen indgår i retten som en selvstændig ingrediens - tænk fx tabbouleh, hvor persille og mynte kappes med bulgur om at fylde mest - og den krusede har været mest populær i vesteuropa, hvor persillen er "det grønne drys".

Og så er der salat: fra Svanholm kommer det yndigste potpourri af asiatiske salater - mizuna, moutarde rouge og wasabino. 

De er alle i sennepsfamilien og giver et skarpt lille piskesmæld til de rodfrugtretter, der i sagens natur stadig er på bordet.

Toftegårds Plads i morgen 12-17 og Bondens Marked på Sankt Jakobs Plads lørdag 10-15.
Orzotto! Ligesom risotto, bare med byg - på itali Orzotto! Ligesom risotto, bare med byg - på italiensk orzo. Her med svampe fra @bygaarddk og kålskud fra @birkemosegaard. Start med at sautere løg og hvidløg i olivenolie - uden at brune - tilsæt derefter grofthakkede svampe (jeg brugte en rest shiitake og østershat fra sidste lørdag) og lad det snurre til svampene har afgivet væde. Vend perlebyg i. Spæd op med grøntsagsbouillon (og evt et glas hvidvin) og simr under omrøring. Tilsæt mere boullion (eller vand) undervejs. Lige før byggen er mør, tilsætter du grofthakkede kålskud. Slut af med at røre revet parmesan og en klat smør i. Pænt? Nej, sgu da, men vældig hyggeligt. I morgen 12-17 på Toftegårds Plads, lørdag 10-15 på Sankt Jakobs Plads.
Load More Følg med på Instagram

Kontrolrapport

Bisgaards Butik handler med grønt fra teltet på markeder og med specialiteter fra butikken på Toftegårds Plads. Du kan se de to smileys her:
  • Marked
  • Butik

Kontakt

Julius Bloms Gade 3
2200 København N
Email: bisgaard@bisgaardsbutik.dk
Tlf.: +45 4055 0804
CVR: 25173066

Åbningstider

Toftegårds Plads 6
2500 Valby
Fredag 14-17

Sankt Jakobs Plads 1
2100 København Ø
Lørdag 10-15

Trustpilot
© Bisgaards Butik 2021