Gå til indholdet

Toftegårds Plads 6, 2500 Valby | bisgaard@bisgaardsbutik.dk | +45 4055 0804

Bisgaards Butik
  • Lokale specialiteter
  • Blog
  • Instagram
  • Kalender
  • Webshop
    • Grønt
    • Øl
    • Kurv
    • Konto
Bisgaards Butik
  • Lokale specialiteter
  • Blog
  • Instagram
  • Kalender
  • Webshop
    • Grønt
    • Øl
    • Kurv
    • Konto

Instagram

Den kiedsom Vinter gik sin Gang... Toftegårds Pla Den kiedsom Vinter gik sin Gang... Toftegårds Plads i dag til 17 og Bondens Marked på Sankt Jakobs Plads i morgen fra 10-15.
Her deles vandene! Asiatisk persille - eller koria Her deles vandene! Asiatisk persille - eller koriander, som den kaldes nu til dags - er beslægtet med persille, men persillen milde og fine urtesmag, er her suppleret med kraftige citrusnoter og noget, som for en vis procentdel af befolkningen, udtrykt med Obelixsk væmmelse, »SMAGER AF SÆVE!«.

 »Noget« er aldehyder, og procentdelen ligger mellem 3 og 14, lavest i de regioner, hvor koriander indgår i daglige retter. Den gode nyhed er, at man kan lære at spise koriander - det er en genetisk faktor, der rent faktisk kan overrules, som man siger.

Her først på sæsonen er koriander fin til grønt drys, men når den bliver lidt større og mere grov, skal du kaste dig ud i den yemenitiske pesto, szug, som består af to bundter koriander og et bundt bredbladet persille, blendet med olivenolie, citronsaft, spidskommen, hvidløg og friske chilier. Den er fortryllende til grillede grøntsager - ja, faktisk til alt grillet.

@bondensmarkedikbh i morgen fra 10-15.
Hård lillefredag? Stram knold i nakken? Løsninge Hård lillefredag? Stram knold i nakken? Løsningen er en grillet croissant med ost og pølse og sort kaffe... Der er også frisk limonade og sandwich med pølse og salat. Selvfølgelig tallerkenservering. I din tilstand skal du sidde ned og spise.
Dagens kræs: toast med ciabatta fra @voresbroed, Dagens kræs: toast med ciabatta fra @voresbroed, fennikelpølse og Thise Fyrtårn courtesy Valby Ostelager, salat af asiatiske salater fra @svanholmgods - og som sidecar en frisklavet lemonade.
Det grønnes så småt! I denne uge er der persill Det grønnes så småt! I denne uge er der persille fra Birkemosegaard - både den krusede og den bredbladede. Persillesmagen kommer, som i så mange andre urter, fra en gruppe stoffer, der kaldes terpener. 

I tilfældet persille er det mentathrien, der giver den urtede og friske smag, der passer til stort set alt. 

Den krusede og den bredbladede smager som sådan ens, dog med det lille kuriosum, at mens den bredbladede bliver lidt træagtig og tør, og får mindre smæk på smagen jo ældre den bliver, kommer smagen omvendt endnu mere tydeligt frem i den krusede, jo ældre den bliver. 

Den bredbladede har typisk været mest populær i Centraleuropa og Mellemøsten, hvor persillen indgår i retten som en selvstændig ingrediens - tænk fx tabbouleh, hvor persille og mynte kappes med bulgur om at fylde mest - og den krusede har været mest populær i vesteuropa, hvor persillen er "det grønne drys".

Og så er der salat: fra Svanholm kommer det yndigste potpourri af asiatiske salater - mizuna, moutarde rouge og wasabino. 

De er alle i sennepsfamilien og giver et skarpt lille piskesmæld til de rodfrugtretter, der i sagens natur stadig er på bordet.

Toftegårds Plads i morgen 12-17 og Bondens Marked på Sankt Jakobs Plads lørdag 10-15.
Orzotto! Ligesom risotto, bare med byg - på itali Orzotto! Ligesom risotto, bare med byg - på italiensk orzo. Her med svampe fra @bygaarddk og kålskud fra @birkemosegaard. Start med at sautere løg og hvidløg i olivenolie - uden at brune - tilsæt derefter grofthakkede svampe (jeg brugte en rest shiitake og østershat fra sidste lørdag) og lad det snurre til svampene har afgivet væde. Vend perlebyg i. Spæd op med grøntsagsbouillon (og evt et glas hvidvin) og simr under omrøring. Tilsæt mere boullion (eller vand) undervejs. Lige før byggen er mør, tilsætter du grofthakkede kålskud. Slut af med at røre revet parmesan og en klat smør i. Pænt? Nej, sgu da, men vældig hyggeligt. I morgen 12-17 på Toftegårds Plads, lørdag 10-15 på Sankt Jakobs Plads.
Har du næse for gode grøntsager og sæsonens spe Har du næse for gode grøntsager og sæsonens specialiteter? Bisgaards Butik søger afløser, der kan passe markedsboden lejlighedsvis - i første omgang lørdag den 7. maj. Du får selvfølgelig løn for indsatsen. Kontakt Mogens på tlf 4055 0804 eller email bisgaard@bisgaardsbutik.dk
That's not a carrot. This is a carrot. På Toftegårds Plads i dag til kl 17 og på Bondens Marked på Sankt Jakobs Plads lørdag 10-15.
Grønlangkål på frisisk - boerenkoel, eller, om Grønlangkål på frisisk - boerenkoel, eller, om man vil, "bondekål" på dansk. Perfekt til overgangen mellem vinter og forsommer. Og ikke særlig arbejdskrævende. 

Kartofler i lige store tern (af en sort, der lader sig mose), i bunden af gryde eller dyb pande, skyllet og plukket grønkål over kartoflerne, og så røgede pølser, her kålpølser, oveni. Vand i bunden til kartoflerne er næsten dækkede.

Når kartoflerne er møre, er kålen også, og pølserne færdigkogt. Tag pølserne om, mens du knuser kartoffel og kål til en grov mos med det, der er tilbage af kogevandet. 

Nogen tilsætter mælk og smørbolle - jeg nøjes med en god klat smør, smager til med salt, peber og muskat og serverer med sennep og et glas øl eller to.
April is the cruellest month, breeding Lilac out April is the cruellest month, breeding 
Lilac out of the dead land, mixing
Memory and desire, stirring
Dull roots with spring rain.

selv om syrenerne endnu ikke spreder deres sødligtkvalme lugt over land, kender vi alle stemningen fra Eliots »The Waste Land«: de kedelige rødder bliver pirret af forårsregnen.

Dagens rod er beden. Den fås i mange udgaver, her rød, gul og stribet. Farvestofferne, der kendetegner beden - og for de rødes vedkommende farver alt, hvad den kommer i nærheden af, inklusive toiletkummen dagen efter rødt - kaldes betalainer. I den røde bede er det betacyaniner og i den gule betaxhanthiner. 

Betalainerne er formentlig med til at beskytte planten mod skadedyr, men har ikke helt samme afskrækkende virkning som kålens sennepsgas-bomber. 

De gule og røde beder egner sig fint til syltning, til at bage, til supper og til salater. Husk, at de helst skal serveres med et skarpt element som fx peberrod eller gedeost, og i borschten lidt fermenteret rødbede eller rødbedelage, for de gule beder er temmelig søde og de røde har en lidt jord-agtig smag. 

De stribede er lidt mere bitre, og kan sagtens bages eller spises rå, i en salat i ganske tynde skiver. Sylter man dem, mister de farven og bliver jævnt kedelige. Striberne er vækstringe, som man også kan ane i de røde og gule beder - de hvide ringe er xylem, en type plantevæv, der blot tjener til at transportere vand, og som sådan ikke er kulinarisk interessant. Deraf den letbitre smag.

Prøv Erwin Lauterbachs rødbedetatar med røde beder: lige mængder af rå og bagte beder blandes med finthakket skalotteløg og en dressing af dijonsennep, citronsaft og olivenolie. Det hele serveres med peberrod og æggeblomme - præcis som en kød-tatar. Umanerligt dejligt.

For os nørder er det sjovt at vide, at rødbeder lugter af forår. 

De er den eneste plante, der naturligt danner stoffet geosmin, der normalt dannes af jordbakterier, og som giver den lugt, man mærker, når det regner let på tør jord i foråret. 

Lugten kaldes petrichor, en sammensætning af to græske ord: petros, der betyder sten, og ikhor, som er betegnelsen for gudernes blod ... 

Toftegårds Plads i dag 14-17 og på Bondens Marked i morgen 10-15.
Lige om lidt er der kålskud med chili, hvidløg o Lige om lidt er der kålskud med chili, hvidløg og brunet smør. Og i morgen og i overmorgen kan du fi de kålskud og masser af andet grønt på henholdsvis Toftegårds Plads og @bondensmarkedikbh på Sankt Jakobs Plads.
Kål er en toårig plante. Andet år går kålen i Kål er en toårig plante. Andet år går kålen i stok og sætter blomster og frøstande, kaldet 'skulper'.

Denne uges absolutte guf til weekenden er kålens desperate tilløb til blomsterne: kålskud fra @birkemosegaard.

Det er sideskud, der kommer, når "hovedhøsten" er forbi - og som er det første, forårsvarsel. 

Fra venstre er det hvidkål, rødkål og palmekål. Sprøde, delikate og sprængfyldte af sødme, gør de dig glad, fx som smørdampet tilbehør.

Toftegårds Plads i dag til kl 17 og @bondensmarkedikbh på Sankt Jakobs Plads i morgen 10-15.
Vi er midt i "the hungry gap", mellemsæsonen, hvo Vi er midt i "the hungry gap", mellemsæsonen, hvor vintergrøntsagerne synger på sidste vers, og hvor forårs-grøntsagerne endnu er lange blikke til mistbænken.

En af klassikerne i denne sæson er 'flower sprouts' eller 'kalette', som den også nogle gange kaldes.

En uhyre velsmagende hybrid mellem rosenkål og grønkål, helt uden rosenkålens pruttethed - som opstår, når dens celler beskadiges,fx af insektkæber eller urtekniv.

Når cellerne beskadiges, frigives et enzym der omdanner glucosinater, som er dannet af glucose og en svovlholdig aminosyre til isothiocyanid.

Det lyder giftigt, og det er da også kålens forsvarsmekanisme mod insekter, svampe, børn og barnlige smagsløg - og så har det iøvrigt inspireret første verdenskrigs sennepsgasbomber.

Men en rosenkål uden sennepsgas lyder da for godt, og flower sprout, eller kalette blev udviklet for godt ti år siden, men er først nu blevet hvermandseje.

Den skal skylles grundigt for jord og grums, men derefter kan den bruges rå, smørdampet, sauteret i olie, ovnstegte, friteret, lynstegt... Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser.

Den passer som tilbehør til næsten alt, og har det, som al kål, godt med sprøde skorper, hvidløg, chili, æg og ansjoser.

I dag på Toftegårds Plads til klokken 17 og i morgen på @bondensmarkedikbh fra 10-15.
Tak! Det varmer helt ind i sjælen at få sådan e Tak! Det varmer helt ind i sjælen at få sådan en ros fra den superproduktive og entreprenante madformidler, kok og gode ven @katrineklinken. Tjek hendes bagkatalog hos boghandleren og tab pusten. Hun driver i øvrigt Danmarks eneste specialbutik med honning og biprodukter (!), @honning_katrineklinken i Jægersborggade - den er et besøg værd.
Der er sommer i luften og knastør, fadlagret sais Der er sommer i luften og knastør, fadlagret saison med solbær i glasset. Temple fra @brygbrygbryg kan give enhver rosévin baghjul, og er den perfekte velkomst til weekenden. Hos @voresbroed.dk i dag til 17 og på @bondensmarkedikbh i morgen fra 10-15.
Sæsonen er snart forbi for rosenkålen. På engel Sæsonen er snart forbi for rosenkålen. På engelsk "brussel sprouts", og dens oprindelse er faktisk området omkring Bruxelles engang i det fjortende århundrede.  For nogen er det et under første gang at se, hvordan den vokser i virkeligheden - på stok. 

For mig er det altid en fryd at se, hvordan de enkelte små kålhoveder passer ind i en spiral, så der er plads til flest mulig på stænglen, og så hvert enkelt lille kålhovede får de bedste vækstbetingelser.

Man skal et stykke ned af kålstokken for at finde to kålhoveder, der sidder lige over hinanden og vil skygge for hinanden, faktisk fem "spiralvindinger". 

Piller man det lille kålhoved fra hinanden i enkeltblade - fx for at lave en salat med valnødder og fast ost - vil man se, at det også gælder bladene i kålhovedet. 

Kålhoveder og blade er organiseret efter "det gyldne snit" - hvor vinklen mellem et lag og det næste lag er phi (det græske φ), forholdet mellem et tal og det forudgående tal i en fibonaccirække. 

Fibonaccirækken er beskrevet af den italienske matematiker Leonardo Pisano - søn af Bonacci, altså Filio Bonacci, eller fibonacci for short - i Liber Abaci fra 1202. Det var ham, der indførte de arabiske tal til Europa.

I en fibonaccirække er et tal givet ved summen af de to foregående tal - og starter man helt fra begyndelsen hedder rækken 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 osv.

Får man først øjnene op for den, vil man se, at ufattelig meget i naturen er opbygget efter det gyldne snits princip og hvordan fibonaccitallene går igen. 

I kunsten udnytter man det gyldne snit - tegner man en spiral i hjørnerne på en samling af rektangler, hvis sidelængder udgøres af fibonaccital, får man en spiralform. 

Den kender vi fra rosenkålsstokken, men den går igen i alt fra det skrøbeligste mindste sneglehus til vores indre øre til den voldsomste tropiske tyfon. Og vi finder den i kunsten, som til sidst, i en arabisk illustration fra koranen.
Så er de tilbage! Julesalat fra @svanholmgods - c Så er de tilbage! Julesalat fra @svanholmgods - cikorie, dyrket i mørke, og derfor ganske og aldeles hvide. Det er en besværlig dyrkningsmetode, og endive, som det også kaldes,  er bøvlet og prisen værd: det bitre kronsj supplerer årstidens rodfrugter fint og vækker længslen efter lysere og sprødere måneder, og bryder man sig ikke om bitterheden, transformeres den magisk til sødme efter let braisering i smør med et skvis hvidvin og et dryp citronsaft...
Persillerod eller pastinak? Det er selvfølgelig n Persillerod eller pastinak? Det er selvfølgelig nemt nok, når man begynder at skære i rødderne - men på en blæsende markedsdag har man kun sine øjne at stole på, og så er det rart at kunne se forskel i farten.

Det er persillerod til venstre og pastinak til højre - persillerodens top går lige op, mens pastinakken har plads til en snaps i nakken - der er en tydelig fordybning i roden, hvor toppen har siddet.

I køkkenet kan de to i en snæver vending godt erstatte hinanden, men pastinakken har noget, persilleroden ikke har - en dyb sødme, der gør, at den faktisk godt kan anvendes i kager, ligesom gulerødder.

Både pastinak og persillerod gør sig godt i fonder, og de er fine i mos - evt blandet med kartofler, og gerne med madæbler, der kan give lidt modvægt til pastinakkens sødme.

Prøv at braisere persillerødder langsomt i smør med hvidløg og krydderurter, tilsæt citronsaft og nødder, og brug dem som tilbehør til fx et godt stykke lammekød.

I dag fra 14-17 på Toftegårds Plads, i morgen fra 10-15 på Bondens Marked, Sankt Jakobs Plads på Østerbro.
Så er der brændende kærlighed, eller i hvert fa Så er der brændende kærlighed, eller i hvert fald noget der ligner. Chorizo i skiver og rødløg i både sauteres, flower sprouts (de største halverede) og svampe i skiver tilsættes, sammen med finthakket hvidløg. Det hele snurrer færdigt og anrettes på en mos af alouette-kartofler. Hvis du ikke er til kød, kan du bruge flere svampe og tilsætte et skud røget paprika.
They are back! Valby i dag til kl 17 og @bondensma They are back! Valby i dag til kl 17 og @bondensmarkedikbh i morgen kl 10-15 (hold på hat og briller).
Load More Følg med på Instagram

Kontrolrapport

Bisgaards Butik handler indtil videre kun med grønt på markeder, og har derfor ikke en egentlig smiley, men er registreret af Fødevarestyrelsen. Se kontrolrapporten her.

Kontakt

Julius Bloms Gade 3
2200 København N
Email: bisgaard@bisgaardsbutik.dk
Tlf.: +45 4055 0804
CVR: 25173066

Åbningstider

Toftegårds Plads 6
2500 Valby
Fredag 12-18
 
Sankt Jakobs Plads 1
2100 København Ø
Lørdag 10-15
© Bisgaards Butik 2021